Våra case
Detta är några av de uppdrag och kunder som du skulle kunna arbeta med om du blir en del av Berotec
Firmware för uppkopplade produkter
-
Användarna upplevde det för krångligt att koppla upp sina produkter till molnet. (Exempelvis Luftrenare, AC, Vinkyl, Sous vide)
-
Utgångspunkten var att användaren anslöt mobilen till enhetens accesspunkt för att föra över nätverksinformation till enheten så att den sedan kunde ansluta sig till det och molnet.
Som POC tog vi fram ett protokoll för att föra över den information som behövdes för att enheten skulle kunna koppla upp till ett nätverk och även kunna ansluta till molnet säkert. För att testa kommunikationen så användes Python med Bluetooth-bibliotek för att simulera appen och la till stöd för protokollet i Wifi&Bluetooth-chippet.
-
Resultatet blev för att öka användarvänligheten i produkten att använda Bluetooth för att kommunicera mellan app och enhet. De olika mobila operativsystemen (Android/iOS) hanterar Bluetooth likvärdigt så användarupplevelsen ökade därför för de olika användarna.
Lösningen ger användaren mer användbar lösning med app och Bluetooth. Flödet bakom innebär att protokollet skickas ifrån app till produkt med den nätverks-och molninformation som behövs för koppla upp produkten mot molnet.
Idag används denna lösning som standard för alla nya uppkopplade produkter från avdelning med små hushållsprodukter. (Luftrenare, AC, Avfuktare, Robotdammsugare, Sous Vide och Vinkylar)
Ingenjör för uppdraget var Viktor von Gegerfelt
Firmwareutveckling - Kapnograf
-
Kapnograf, ett mätinstrument designat för att mäta koldioxidhalten i utandningsluften och används inom sjukvården.
Utveckling av grafikinterfacet av produkten. Produkten innehöll en dedikerad MCU för användargränssnitt, men mjukvaran för att hantera displayinterfacet saknades.
-
Jag började utvecklingen genom att använda det internt utvecklade grafikbiblioteket för att rendera grafik enligt UX designerns spec. När en del av arbetet var gjort märkte jag att prestandan var otillräcklig för att stödja fluida animationer och övergångar, vilket är kritiskt för en intuitiv användarupplevelse.
Efter noggrann analys identifierade jag en oanvänd inbyggd GPU i MCU:n som kunde erbjuda en lösning på prestandaproblemen. Jag beslutade därför att övergå till att använda GPU:n för grafikrendering.
Det befintliga internutvecklade grafikbiblioteket, som var skrivet i Rust för MCU:n, utgick från att endast CPU:n ansvarade för att rendera pixlar på skärmen. Detta eftersom tidigare generationer av MCU:er inte inkluderade någon GPU. Med tanke på de betydande skillnaderna i funktionalitet mellan grafikbiblioteket och GPU:n, beslutade jag att omarbeta grafikhanteringen för att primärt utnyttja GPU:n. Detta innebar en övergång till att använda GPU:ns API:er, vilka var skrivna i C. Jag återanvände vissa delar av grafikbiblioteket som var generella och inte direkt relaterade till pixelhantering.
En av de stora utmaningarna var att integrera GPU:ns C-kod med den övriga applikationskoden skriven i Rust. Rust är mycket strikt med sin minneshantering för att förebygga buggar relaterade till minnet. Att utnyttja GPU:n krävde dock en gemensam minnesyta för både GPU och CPU, vilket är relativt enkelt att implementera i C men utgör en utmaning i Rust, särskilt för de som inte är Rust-experter från början.
-
Implementeringen av GPU-baserad grafikrendering resulterade i en betydande prestandaförbättring, med en hastighetsökning på 20 till 100 gånger jämfört med ursprungliga CPU-baserade metoder. Denna förbättring möjliggjorde att fullt ut realisera den avancerade och estetiskt tilltalande design som UX-designteamet hade specificerat, utan kompromisser. Produkten kunde nu erbjuda en användarupplevelse i klass med marknadsledande smarta enheter.
Ingenjör för uppdraget var Robin Kase
CASE
-
Mabema är Sveriges främsta och största leverantör av visionsystem. Med hjälp av visionteknik gör Mabema det möjligt att öka såväl produktivitet som produktkvalitet som bidrar till både ökad vinst och kundnöjdhet. Robot Vision och Vision Inspection är två av deras affärsområden – inom dem bidrar de med robotguidning och kvalitetsavsyning, främst i tillverkningsindustrin och livsmedelsindustrin. Läs hela caset här
-
Agricams produkter och tjänster gör djurhälsoarbetet mer effektivt och lönsamt, både för lantbrukare, veterinärer och rådgivare.
Genom sensorteknik identifierar de avvikelser i produktionen. VetLink tar fram konkreta åtgärder baserat på den insamlade informationen och skapar långsiktiga handlingsplaner för lönsamhet och kovård. Läs hela caset här
-
En av Alfa Lavals huvudprodukter är separatorn som separerar vätska bestående av fler än en komponent. De har sedan länge levererat produkter för läkemedelsindustrin som är hårt reglerad. För att fortsätta sälja separatorer till läkemedelsproducenter behöver de göras till engångsprodukter och med det tillverkas i plast, istället för att vara i metall som behöver avancerad rengöring och omsterilisering. Plast i dessa applikationer var ett nytt material för Alfa Laval, så var även de regulatoriska kraven på spårbarhet, renhet och andra krav från myndigheter.
Läs hela caset här -
Utmaningen i detta fall var att slutkunden (Volvo i Arvika) ville montera två olika bakaxlar på en monteringslina men av utrymmes och synergiskäl använda samma åtdragningsmaskin. Utrymmet kring vissa skruvar var också mycket begränsat. Förbandet drogs tidigare med en lång momentnyckel vilket resulterade i dålig ergonomi.
-
En dammanläggnings avbördningsförmåga, förmågan att säkert släppa vatten förbi anläggningen, är en mycket viktig del av anläggningens säkerhet. Inför en eventuell ombyggnation var det viktigt att verifiera Kattstrupeforsens verkliga avbördningsförmåga. För att dessutom säkerställa anläggningens kapacitet för framtiden har Jämtkraft, som äger Kattstrupeforsen, även undersökt klimatförändringarnas påverkan.
Läs hela caset här -